Bærekraftig kjøp og salg?

Hei! I dette blogginnlegget har vi fått i oppgave å skrive om en hvilken som helst plattformtjeneste. Jeg har i forbindelse med dette valgt ut en plattformtjeneste som kalles «Tise», som jeg i dette innlegget vil forklare hvordan fungerer, og på hvilken måte Tise minimerer transaksjonskostnadene til brukerne. Bakgrunnen for at valget mitt falt på nettopp Tise, er på grunn av deres fremtidsrettede syn på forbruk av varer, altså på hvilken måte Tise er bærekraftig.

Hva er egentlig Tise?

Tise er en applikasjon, på både apple- og android-telefoner, som på kun 3 år har klart å skaffe over 600 000 brukere. Tise baserer seg i hovedsak på kjøp og salg av klær og tekstiler, men har også andre produkter som selges, eksempelvis sofaer, mobiltelefoner og lignende. Forskjellen på Tise og en vanlig nettbutikk, er at kjøp og salg foregår fra forbruker til forbruker. Her er det altså slik at hvis man har en genser man ikke bruker lengre, så legger man denne ut til salgs på Tise, for at andre brukere av appen skal ha muligheten til å kjøpe denne genseren til en «brukt-pris». Inne på Tise-appen har man også mulighet til å sette en geografisk begrensning på hvor du ønsker at personen som har varen, oppholder seg. Ved en slik løsning, kan man sette inn en begrensning slik at om du ønsker å kjøpe produktet en annen bruker selger, har du faktisk mulighet til å dra å hente produktet hjem til selgeren.

Her et et skjermbilde av hvordan min Tise – profil ser ut, hvor alle varer jeg har lagt ut for salg/er solgt ligger under. (Hentet fra Tise-app)

Hvordan påvirker Tise de generelle transaksjonskostnadene hos kundene?

Transaksjonskostnader refererer til de ressursene vi benytter oss av for å finne frem til og gjøre det beste valget når vi skal kjøpe et produkt eller en tjeneste.

K.Sander, 2019: https://estudie.no/transaksjonskostnader/

Tise har i dette tilfellet tilpasset seg de ulike transaksjonskostnadene på flere måter ovenfor brukerne. For det første så har Tise en meny hvor man steg for steg filtrerer bort gjenstander man ikke har lyst til å kjøpe. Dette kan eksempelvis være hvis du har lyst til å kjøpe en bukse, i størrelse medium, har du mulighet til å filtrere bort alt annet som selges i appen. Her bruker hver enkelt bruker veldig liten tid og lite ressurser på å finne frem til det man faktisk ønsker å kjøpe.

Tise har også, såvidt jeg vet, tatt i bruk det som kalles «anbefalingsalgoritmer». Dette er algoritmer som gjør at for hver gang du trykker deg inn på en annonse på Tise, registreres dette av informasjonskapsler på appen, som gjør at Tise i ettertid vil anbefale deg tilsvarende produkter i ettertid. Dette trenger ikke nødvendigvis være direkte reklame for et produkt, men derimot et produkt som passer det du tidligere har søkt på, noe som øker sjansen for kjøp og salg for både kjøper og selger.

Det har seg også slik at Tise har hentet inspirasjon når det gjelder design av appen fra en annen meget populær app: Instagram. I et intervju Marthe E. Jakobsen gjennomførte med markedssjef i Tise, Victoria Hauk, uttalte sistnevnte at «ved å bruke konseptet fra Instagram hvor man kan like og følge hverandre, har vi skapt en mer inspirerende plattform for kjøp og salg.» Instagram er en app de aller fleste nå til dags er vandt med og forstår hvordan fungerer. Å implementere et relativt likt design på en ny gjenbruksapp, har derfor minsket transaksjonskostnadene for hver enkelt bruker. Man slipper å bruke mye tid på å sette seg inn i konseptet og forstå hvordan appen fungerer.

Problemer med en slik plattform

Per i dag finnes det flere lignende plattformer som oppfordrer til kjøp og salg av brukte produkter. Eksempler på slike kan være: Finn.no, Ebay og LetGo. Jeg har derimot erfart at et stort problem med slike plattformer er i hvilken grad man kan stole på selger. Er det slik at man bor et stykke unna og en vare må sendes, har man ingen forsikring om at selger faktisk sender varen, eller om dette er et forsøk på å lure deg for penger. Tillit blir derfor et av hovedproblemene ved kjøp og salg fra/til privatpersoner, noe man sjelden opplever ved kjøp fra bedrifter. Det skal derimot nevnes at Tise har innført et tiltak som kan øke tilliten mellom kjøper/selger, nemlig «rating» som vist på skjermbildet tatt av min Tise-profil tidligere i innlegget. Her har man mulighet til å motta tilbakemeldinger fra ulike kjøpere/selgere etter gjennomført kjøp eller salg.

Kommer Tise til å klare seg i fremtiden?

Jeg tror at Tise bare vil fortsette å vokse, på lik linje med Finn.no. Tise er en av de 2 gjenbruksappene, hvor Finn.no er den andre, som har blitt ordentlig etablert i Norge, hvor eksempelvis Ebay nylig har blitt delvis danket ut pga. nye tollregler. Nordmenn generelt har blitt mye mer miljøbevisste, og tenker bærekraftig. «Skammen» noen følte ved å kjøpe brukte klær er også i stor grad forsvunnet, nå er tankegangen helt annerledes, hvor hvertfall jeg roser/får ros for å kjøpe brukte produkter. Har stor tro på slike løsninger i fremtiden!

Kilde:

Marthe E. Jakobsen, 2019: «Alt du må vite om Tise» Elle.no, 08.09.19: https://www.elle.no/tise/

1 thought on “Bærekraftig kjøp og salg?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *